Bred opbakning til loft over kviklånsrenter

Bred opbakning til loft over kviklånsrenter

Den nye regering har allerede i juni lavet en aftale med støttepartierne R, SF og EL om at tage et opgør med de populære kviklån. Mange politikere mener, at alt for mange mennesker havner i en situation med uoverskuelig gæld. Det er især unge mænd mellem 18 – 29, der tegner kviklån.

Unge mænd er ikke mest kendt for at opføre sig fornuftig i økonomiske spørgsmål. Denne aldersgruppe tilhører også en generation, der er vokset op i den ånd, at man altid kan få, hvad man ønsker sig. Spørgsmålet er, om et loft over kviklånsrenter kan gøre noget ved dette fænomen.

Se her for mere information om lån.

Et renteloft rammer alle lånydere lige

Når det er sagt, så er en politisk begrænsning af renterne ikke nødvendigvis et onde. Det strider godt nok mod kapitalismens kerne-paradigme, at markedet ved bedst. Men denne teori har i de seneste år måtte tage en del hårde slag allerede.

Problemet er jo, at der i den virkelige verden ikke findes et frit, ureguleret marked. Og slet ikke et frit finansmarked. Hvis det fandtes, så ville mange af de store banker og finansieringsinstitutter være gået fallit i 2011. Det var milliardtunge regeringsindgreb, der har reddet finansverden fra et katastrofalt kollaps under den sidste globale finanskrise.

Et loft over renterne for kviklån ville næppe gøre kviklån mindre populære. Men det ville måske luge lidt ud blandt de mange lånydere og forhåbentligt ramme nogle af de sorte får.

Benhård konkurrence blandt lånyderne

De hurtige forbrugslån er meget populære, og det har ført til en voldsom konkurrence blandt lånyderne. Markedet udvikler sig meget hurtigt, og de seneste måneder er der allerede kommet flere lån, som er billigere end hidtil. Så måske virker loven om udbud og efterspørgsel allerede, og renterne ville falde i takt med den støt stigende konkurrence.

Eller måske alligevel ikke. Det ville ikke være første gang, at der sker kartelaftaler i en finansbranche. Muligvis er renteniveauet så højt, som det er, fordi lånyderne er blevet enige om en tærskel. Det ville være ulovligt, men finansbranchen er ikke ligefrem kendt for at være særlig lovlydig. Var der nogen, der sagde hvidvask skandaler?

De store spillere har sagtens råd til lavere renter

Et lovindgreb, der tvinger renter og ÅOP i knæ, ville muligvis være godt nyt for de store finansieringsselskaber. Det er især de små og relativ nye spillere, der er afhængige af de høje renter, der vækker så megen kritik. Nogle af dem vil måske ikke overleve et renteloft. Store spillere som Norwegian, DER og andre vil simpelthen adaptere og tilpasse sig.

Tiden vil vise, hvor vidt det rent faktisk vil have en indflydelse på, hvor mange unge der havner i gældfælder.

Et opgør med unge mænds ufornuftige håndtering af privatøkonomien kræver muligvis lidt mere end et renteloft.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *